Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2006 11:14 - Ах, тази музика!
Автор: iskander Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1892 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Музиката

Джазът
Онзи ден - сряда, 26-ти април бях на фламенко концерт в зала България. Концертът беше в рамките на Джаzz+. За щастие имаше много малко джаз : )
Мисля си, че съвременният джаз опошлява музиката, защото повечето пъти той е просто едно безкрайно мастурбиране около основната музикална тема, която бива изсвирвана безкрайно количество пъти в зациклящ ритъм, без да има развитие и мелодия. Не ми харесва това самоцелно откъсване от мелодията и оригиналния контекст на музиката, която бива пресъздавана в джаз вариант. Прилича ми на зациклянето в електронната музика, която е в състояние по-скоро да те зомбира, отколкото да ти даде нещо.

Фламенкото
Отдавна не бях слушал фламенко. А на живо ми беше за пръв път. Две съвсем различни групи свириха, всяка по час и половина. Първата беше женска, или по-точно момичешка. Изпълних се с радост и мъка докато слушах техните песни. Един глас, който пее, кара се, вика, гали, плаче... Непрекъснато променя интонацията си и ти разказва различни истории. И това на фона на китарите, цигулката, пляскането с ръце. Но става дума за онова, фламенко-пляскането. Такова, с пропуснати тактове. Втората група беше от по-ерудирани музиканти. Те пък бяха мъже, като имаше и една жена, която танцуваше фламенко. Ама това не е танц. Това е разказ за любов, омраза, надменност, тъга, радост, буйност... Тези емоции се сменят непрекъснато и те водят през различните истории, разказани от тази жена.

Хляб и зрелища
Чудя се защо нашата публика винаги реагира по своя плитък и скудоумен начин. Дай й само зрелища и да пляска с ръце като на концерт на Васко Кеца ("Казано честно всиииииичко миииии е нарееееед...") Като започна да танцува онази жена и публиката като започна да пляска в свой си такт, докато танцьорката тактуваше по дървения под своя ритъм на степ. Но публиката си иска своето. Независимо, че на няколко пъти водещият на групата даваше знак на зрителите да престанат да пляскат с ръце, защото със своя различен ритъм пречат на танца на жената. Истинска смешка. А това бяха уж културни хора (зала България не е зала 1 на НДК, и проявите в нея не са от жанра на шоуто на Слави, пък и билетът беше 25 кинта). Ужасно много се засрамих.

А концертът беше невероятен. Музиката беше страхотна и изпълнителите бяха много добри. Само публиката трябва да знае, че онези хора са там, за да ни кажат нещо. И ние трябва да ги чуем.
Или поне да се опитаме : )

Просто исках да споделя


Тагове:   музика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estrella - Първо...
29.04.2006 20:51
през първата половина на поста ти се ядосвах, че не съм дошла и аз на концерта, както си мислех.
През втората половина си спомних защо вече не ходя на концерти.
Чакам публиката да поумнее.
Радвам се, че концерта бил добър, мечтая за фламенко музика от много време, но пляскането на публиката нямаше да преживея.
Можем да поканим групата за частен концерт в Зала България:)
цитирай
2. vilify - определено не одобрявам
22.05.2006 13:31
изказванията ти относно джаза! но кой ли ме чува:)))
цитирай
3. mushrumoti - ...
04.06.2006 10:50
истинско Фламенко, може да се гледа само в пещерите из Андалусия
Трудно се навиват джипситата, но когато го направят е магия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iskander
Категория: Лични дневници
Прочетен: 106684
Постинги: 44
Коментари: 72
Гласове: 148
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930